piątek, 24 października 2014

Mamy jesień, więc... zupa dyniowa / Pumpkin soup

Trudno w to uwierzyć, ale całkiem niedawno po raz pierwszy gotowałam zupę dyniową.
Wcześniej gdzieś już ją na pewno jadłam, może nawet mi smakowała, ale się nie zachwyciłam i nie miałam ochoty na więcej. / I know, it is hard to believe, but quite recently I have tried to cook  pumpkin soup for the first time in my life. I ate it once or twice, didn't love it, so didn't want to cook it myself, but...

Kiedy jednak zobaczyłam w sklepie cudną dyńkę, piżmową, wiedziałam, że nadszedł czas :)
Przeczytałam kilka przepisów w necie i zrobiłam po swojemu: podsmażyłam cebulkę, ugotowałam bulion z warzyw, dodałam dynię, zblendowałam, przyprawiłam solą, pieprzem, gałką i imbirem... i nieskromnie powiem, że była pyszna. A już po dodaniu pestek słonecznika i odrobiny śmietany... Mniam!/When I saw a butternut squash I knew I have to try to cook some soup. After checking some recepies online I knew what to do: I fried some chopped onion, made a vegetable stock, put the butternut squash in it to cook for some time, used blender to make a cream soup, added some salt, pepper, nutmeg ang ginger... and that was it! Some sunflower seeds and a dot of sour cream... Yummy!

Pochwaliłam się na FB, więc chętnych było kilku, zupa znikła szybko, zostało po niej tylko słabe zdjęcie / After showing it on Facebook I had to serve it to my sister and friends... and they all liked it very much!

Kupiłam więc kolejną dynię, Hokkaido, i znów powędrowałam do kuchni. Przepis ten sam, tym razem dodałam też odrobinę cynamonu. Znów śmietanka, pestki dyni, kapka oliwy i dekoracja z bazylii. / So I had to buy another pumpkin, Hokkaido Squash. The same recipe, now with a pinch of cinnamon. Some sour cream, roasted pumpkin seeds, splash of olive oil and basil.

Ta wersja jednak smakowała mi odrobinę mniej, wiec następnym razem znów kupię dynię piżmową :). A Wy? Lubicie zupę dyniową? W jakiej wersji? Na bulionie i przyprawioną na ostro czy gotowaną na mleku? / This one was a bit different, so I know I have to stick to Butternut Squash :) What abaout you? Do you like pumpkin soup? How do you prefer it? Cooked on a vegetable stock, spicy or cooked on milk and rather delicate and sweet?

3 komentarze:

Agata Fleszar pisze...

pycha moja ulubiona jesienna zupa, uwielbiam we wszystkich wariantach :)

byle do jutra pisze...

My lubimy, dzisiaj u nas na obiad ;) za każdym razem robię inaczej, nigdy nie blenduję na krem, bo moje dziewczyny nie ruszą, wolą palcami wybierać kawałki dyni na początku a później pić 'wodę' ;) podsmażam cebulkę z przyprawami, dodaję tarte warzywa, gotuję chwilę, dodaję ziemniaki, na 5 min przed końcem dynię i gotowe ;)

Jolanta Kusz pisze...

Super! Uwielbiam zupę dyniową, ostatnio próbowałam wersji z mlekiem kokosowym, i też była niezła :) Ale chyba najbardziej smakuje mi tradycyjna, z podsmażoną cebulką, ziemniakami i na bulionie drobiowym - pycha! Czasem podaję z grzankami, a czasem z groszkiem ptysiowym :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie na tymonina-art.pl