czwartek, 20 czerwca 2013

Mmmm.... mniam!


Wróciłam któregoś dnia do domu, ręce zajęte: zakupy, klucze, reklamy ze skrzynki... i piwonie od mamy.
Szukając wazonu odłożyłam na chwilę kwiaty... odwracam się i co widzę?
Ruda się zainteresowała. Ale przecież nie zapachem, schrupać listeczki chciała!
Aparatu nie miałam pod ręką, a zanim go przyniosłam... to już zainteresowanie troszkę minęło, więc zdjęcie średnie, ale pamiątka jest:
 
Piękne prawda?
Zaczęłam się zastanawiać... ponoć z płatków piwonii można robić konfiturę, i lody, słyszałam też o herbacie.
A inne kwiaty? Kalafior czy brokuł, to również pąki kwiatów, jedzone są dość powszechnie, i nikogo to już nie dziwi.

Małe szperanie w internecie i już wiem, że jadalne są bratki, fiołki, lilie jednego dnia, lwie paszcze, róże, ogórecznik lekarski, nasturcja, nagietek, goździk, begonia, niecierpek waleriana, czarny bez, fioletowy bez, stokrotki, rumianek, lawenda, mięta, aksamitka, kwiat szczypiorku, geranium, hibiskus... i wiele innych.
Nie dość że piękne, pachnące, to jeszcze pyszne i zdrowe.
Hmmm... Koniecznie trzeba spróbować, ale od czego zacząć, wszystko takie kuszące... tylko spójrzcie:
 
Macie może jakieś sprawdzone przepisy?

Dwa pierwsze zdjęcia są moje, reszta wyszperana w necie, wystarczyło wpisać 'jadalne kwiaty' i 'edible flowers'. Polecam! Uczta dla oczu!

4 komentarze:

Dominika pisze...

A płatki róż były? ;) Kwity akacji, ale trzeba uważać, czy aby się coś nie zalęgło w nich.
Kwiaty dyni jadalnej smażone w cieście naleśnikowym to tak na szybko co mi do głowy przyszło.
Z kwiatów jest dobra też surówka :)

Monika pisze...

Apetyczne :)
Ja pamiętam jak moja babcia robiła soki i konfitury z płatków dzikiej róży :)
Mmmm a potem z tą konfiturką pyszne pączki :))

Kasia pisze...

Polecam ten link http://pinkcake.blox.pl/2009/06/Kwiatowa-Ksiazka-Kucharska.html

mnóstwo sprawdzonych przepisów i co roku nowa akcja.

Marzena pisze...

Tyle tu kolory u Ciebie,że nie sposób przejść obojętnie :)
Dodaję do ulubionych:)
http://chwilewobrazkach.blogspot.com/